Trupele terestre și forțele aeriene ruse desfășurate în Siria reprezintă o provocare pentru politicile regionale ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, ale președintelui american, Barack Obama, și ale NATO.
Prezența forțelor terestre ar putea schimba în mod fundamental conflictul, care s-a soldat până în prezent cu 250.000 de morți de la izbucnirea sa în 2011.
Deși președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că nu va trimite trupe în Siria, planul privind mobilizarea „voluntarilor” a fost dezvăluit luni de amiralul Vladimir Komoyedov, reprezentantul său militar în Parlament. Amiralul Komoyedov a precizat că „voluntarii” țării sale, aflați în drum spre Siria, „nu pot fi opriți”.
Această tactică este similară cu cea folosită de Rusia pentru a ocupa peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 și pentru a-i ajuta pe separatiștii proruși din estul Ucrainei.
În plus, oficiali miitari americani estimează că peste 600 de militari ruși se află deja pe teritoriul Siriei, pe lângă echipajele aeronavelor militare. De asemenea, corturi pentru aproape 2.000 de persoane au fost văzute la baza aeriană rusă de lângă Latakia, în nord-vestul Siriei, în apropierea frontierei cu Turcia.
Rusia și-a intensificat campania de bombardamente declanșată săptămâna trecută în Siria, dar țintele sale generează preocupare. Oficialii ruși susțin că bombardează obiective ale grupării Stat Islamic, dar până în prezent au fost vizate mai mult teritorii controlate de alți insurgenți, care se opun regimului președintelui Bashar al-Assad, aliatul Rusiei. Raidurile au vizat Armata Cuceririi, o organizație islamistă din care fac parte Frontul al-Nusra, aripa siriană a rețelei al-Qaida, și mai multe grupuri seculare, inclusiv unele sprijinite de americani.
Afirmația privind sosirea voluntarilor ruși în Siria a alimentat speculațiile privind o ofensivă terestră împotriva insurgenților, care va implica o coordonare fără precedent a aliaților lui Assad. La ofensivă ar putea participa, alături de armata siriană, forțele ruse, iraniene și milițiile libaneze Hezbollah.
Grupările insurgente care se opun regimului lui Assad și organizației Stat Islamic, inclusiv unele susținute de americani, au anunțat că nu vor mai participa la procesul de pace susținut de Rusia, pe care o acuză că le ocupă țara.
Separat, un grup de clerici saudiți influenți a cerut țărilor arabe și musulmane să susțină jihadul împotriva lui Assad și a aliaților săi ruși și iranieni, comparând războiul sirian cu ocupația sovietică a Afganistanului în anii ’80.